Announcement

Collapse
No announcement yet.

Is het gelijk prednison.

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Display
Clear All
new posts

 • Is het gelijk prednison.

  goeden avond allemaal

  sinds kort ben ik bekent / in bezit met sarco. Tijdens diverse onderzoeken hoor ik altijd prednison voorbij komen. Ik moet nog een gesprek krijg ontrent de behandeling. Ik ben benieuwd of ze standaard prednison voorschrijven en zo ja voor hoe lang dan

 • #2
  Hallo Prins,
  In sommige gevallen wordt er helemaal geen medicatie voorgeschreven; dit ligt aan de aard van het ziektebeeld. Maar mocht er wel worden behandeld zijn er meerdere behandelvarianten, die normaal gesproken via een bepaalde strategie al dan niet worden toegepast.
  1e lijns medicatie zijn inderdaad de corticostero´den zoals Predniso(lo)n. Deze wordt meestal in een hoge startdosis (stootkuur) gegeven bij een hevige uitbraak van sarco´dose.
  2e lijns medicatie wordt gegeven indien de 1e lijns medicatie niet of niet voldoende aanslaat. Of er wordt direct gegrepen naar de 2e lijn omdat het ziektebeeld daartoe leidt.
  3e lijns medicatie zijn in de meeste gevallen de biologicals zoals Humira, Infliximap etc. Tegenwoordig wordt vaker een biosimilar als Inflectra toegepast; dit heeft als werkzame stof Infliximap, maar is een stuk goedkoper (heeft met patenten te maken).
  3e lijns wordt meestal niet direct toegepast, tenzij er kritische orgaanschade kan optreden die niet op een andere manier is te voorkomen.
  Meer informatie vind je op de website van de Sarco´dose Belangenvereniging Nederland (https://sarcoidose.nl).
  Groet, en veel sterkte!
  Rob.
  Sarco´dose is een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. De SBN maakt zich sterk voor sarco´dose.
  Laatst gewijzigd door VonJot; 01-08-2017, 22:59.

  Comment


  • #3
   Hallo Prins,

   Ik heb geen aanvulling op het bericht van Rob maar wellicht is het handig in deze beginfase, je huisarts de digitale brochure over Sarcoidose toe te sturen? Ervaring leert dat huisartsen minimale kennis hebben en ik heb inmiddels begrepen van diverse mensen dat deze brochure goed wordt ontvangen. https://sarcoidose.nl/actueel/voorli...or-huisartsen/

   Dit alles, mocht je ooit nog een keer je huisarts spreken over Sarco ipv het ILD in Nieuwegein.

   Met gezonde groet,

   Joachim
   Never Surrender

   Comment

   Verwerken...
   X