Ga naar inhoud

Lange procedure nekt nieuw medicijn


Joachim

Recommended Posts

  • Administrators

Uit de Telegraaf:

 

Lange procedure nekt nieuw medicijn

 

GOUDA (DFT) - Nieuwe medicijnen vinden in ons land te traag en in sommige gevallen zelfs helemaal niet hun weg naar de patiënt. Dat komt door de veel te lange procedures van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Bovendien wordt in de discussie rond de vergoeding van een nieuw middel te veel naar de kosten gekeken en te weinig geluisterd naar behandelaars en patiënten.

 

Dat stelt Peter de Vries Robles van Sanofi-Aventis, de op twee na grootste farmaceut ter wereld. Hij voelt zich gesteund door een onlangs verschenen rapport van de Universiteit van Maastricht naar de effecten van innovatieve geneesmiddelen. „Onze ervaring is dat het soms wel één tot twee jaar duurt voordat een nieuw middel in het basispakket wordt opgenomen”, aldus De Vries Robles, die voor Sanofi-Aventis de relaties met onder meer de zorginstanties onderhoudt.

 

Niet alleen in Nederland, maar ook in de andere landen van de Europese Unie komen er veel te weinig veelbelovende nieuwe pillen en poeders op de markt, en dat was eind januari voor Eurocommissaris Kroes reden om een onderzoek in te stellen naar de geneesmiddelenmarkt. Alle grote farmaceuten, inclusief Sanofi-Aventis, zijn inmiddels door de Europese kartelautoriteit bezocht.

 

„Wij zijn blij dat er eens goed naar de markt gekeken wordt”, aldus De Vries Robles. De reden van het slecht functioneren van de geneesmiddelenmarkt ligt volgens hem echter per land verschillend. „In Nederland wordt te veel gekeken naar de kosten van een nieuw medicijn. Er zou ook rekening gehouden moeten worden met de besparingen. En die kunnen aanzienlijk zijn als bijvoorbeeld een patiënt dankzij een nieuw medicijn langer kan doorwerken en minder snel de medische molen in moet.”

 

Volgens de Universiteit van Maastricht kost het tegenhouden van innovatieve geneesmiddelen de maatschappij zo berekend bijna €1 miljard extra.

 

Op dit moment wordt toegewerkt naar marktwerking in de gezondheidszorg en dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo introduceerde de Nederlandse Zorgautoriteit in januari nog de zogenoemde substitutiebepaling. Deze bepaling houdt in dat kostbare ziekenhuisgeneesmiddelen, die een zelfde aandoening behandelen, gegroepeerd worden. Alleen het goedkoopste middel uit een dergelijke groep wordt dan vergoed. „Dergelijke maatregelen druisen volledig tegen de vrije marktwerking in”, aldus De Vries Robles. Bovendien voorspelt hij dat met name oncologische patiënten daar echt problemen mee krijgen. „De behandeling van patiënten met kanker vraagt om maatwerk.”

 

Om de kosten in de hand te houden, moet veel meer dan nu aan preventie worden gedaan. „Dat is echt een ondergeschoven kindje”, signaleert De Vries Robles. Zo zouden wat hem betreft behandelingen die in een vroeg stadium obesitas aanpakken, gewoon vergoed moeten worden. Veel mensen met overgewicht ontwikkelen op termijn diabetes. „In een paar jaar tijd is het aantal mensen met diabetes van 400.000 naar 700.000 gestegen. Als die trend niet gekeerd wordt, gaat dat ons over een aantal jaar miljarden kosten”, voorspelt hij.

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.