Ga naar inhoud

Nieuwe rontgentechniek volgt 'live' medicatie


Joachim

Recommended Posts

  • Administrators

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld voor het maken van rontgenfotos, waarbij het mogelijk is om live te zien hoe effectief behandelingen zijn voor taaislijmziekte.

 

De methode is gepubliceerd in the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, deze methode van rontgenfotos maken laat toe dat onderzoekers de effectiviteit van een behandeling van deze levensbedreigende genetische stoornis kunnen monitoren.

 

 

Taaislijmziekte beinvloed veel van de systemen van het lichaam, maar het meest nog de longen. Momenteel kan het maanden duren voor gemeten kan worden hoe effectief een behandeling is voor deze (vaak vroege) fatale longziekte.

 

Dr. Kaye Morgan, de hoofd onderzoeker van dit artikel uit Monash University, zegt dat de nieuwe rontgenfoto techniek het toestaat voor onderzoekers om naar zachte weefel structuren te kijken, zoals bijvoorbeeld de hersenen, de luchtwegen en de longen, deze zijn effectief onzichtbaar op normale rontgenfotos.

 

Op dit moment moeten we doorgaans wachten bij een taaislijmziekte-behandeling, om te kunnen meten of er een effect heeft plaats gevonden, dit wordt dan gemeten door een long CT scan of een longfunctietest, om te kijken hoe effectief de behandeling is zei Dr Morgan.

 

Deze nieuwe methode laat ons voor het eerst, op een niet ingrijpende manier zien hoe de behangeling live aanslaat op het oppervlak van de luchtwegen en longen.

 

 

Dr Morgan zei tevens dat deze rontgen methode het mogelijk maakt voor doktoren en onderzoekers om te meten hoe effectief behandelingen zijn, hiermee het kan nieuwe behandelingen sneller ontwikkelen, een belangrijk doel van de co-schrijvers Dr. Martin Donnelley en Dr. David Parsons van het CF Gene Therapy group bij de Womens and Childrens Hospital en de University of Adelaides Robinson Research Institute.

 

Omdat we direct kunnen zien hoe effectief behandelingen zijn, kunnen we veel sneller nieuwe behandelingen ontwikkelen en lukt het om mensen met taaislijmziekte beter te helpen zei Dr Morgan.

 

Dr Morgan zei ook dat deze nieuwe manier, welke is ontwikkeld met een synchrotron rontgenbron, ook nieuwe mogelijkheden biedt bij het beoordelen hoe effectief behandelingen zijn geweest voor andere long-, hart- en hersenziekten.

 

Bron: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140815192530.htm

 

Met dank aan Sapphirelinda voor de vertaling.

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.