Ga naar inhoud

Wetenschappers ontdekken hoe ze auto-immuunziekten kunnen 'uitschakelen'


Joachim

Recommended Posts

  • Administrators

Persbericht: 3 september 2014

 

Wetenschappers hebben een belangrijke doorbraak in de strijd tegen de slopende auto-immuunziekten gemaakt (zoals multiple sclerose), door te onthullen hoe we cellen moeten stoppen met het aanvallen van gezond lichaamsweefsel.

 

In plaats van dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsel per ongeluk vernietigd, hebben onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekt hoe cellen te converteren (omzetten) van agressief naar beschermend tegen ziektes.

 

Het onderzoek, gefinancierd door de Wellcome Trust , is vandaag de dag [3 september] gepubliceerd in Nature Communications .

Men hoopt dat deze nieuwe inzichten leiden tot het wereldwijd gebruik van antigeen-specifieke immunotherapie voor de behandeling van vele auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose (MS), type 1 diabetes, de ziekte van Graves en systemische lupus erythematosus (SLE).

 

MS alleen treft ongeveer 100.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk en 2,5 miljoen mensen wereldwijd.

 

Wetenschappers waren in staat om de cellen die auto-immuunziekte veroorzaken af te remmen bij hun agressie tegen de eigen weefsels van het lichaam, en ze om te zetten in cellen die beschermen tegen ziekten.

Dit type conversie is eerder toegepast op allergieën, bekend als 'allergische desensibilisatie', maar de toepassing ervan op auto-immuunziekten is pas onlangs gewaardeerd.

 

De Bristol groep heeft nu onthuld hoe de toediening van delen van de eiwitten die normaal gesproken het doelwit zijn voor de aanval, leidt tot correctie van de auto-immuunreactie.

Belangrijker, uit hun werk blijkt dat effectieve behandeling wordt bereikt door het geleidelijk verhogen van de dosis geinjecteerde antigeen deeltjes.

 

Om erachter te komen hoe deze vorm van immunotherapie werkt, hebben de wetenschappers zich verdiept in de immuuncellen om te zien welke genen en eiwitten werden ingeschakeld of uitgeschakeld door de behandeling.

Zij vonden veranderingen in genexpressie die helpen verklaren hoe effectieve behandeling leidt tot omzetting van aanvaller in protector (beschermende) cellen. Het resultaat is tot zelf-tolerantie te herstellen, waarbij het immuunsysteem van een individu zijn eigen weefsels negeert, terwijl het resterende volledig gewapend is om te beschermen tegen infecties.

 

Door specifiek richten op de cellen in gebreke, vermijdt deze immunotherapeutische benadering de noodzaak voor immuunsysteem onderdrukkende geneesmiddelen. Deze immuunonderdrukkers worden geassocieerd met onaanvaardbare bijwerkingen zoals infecties, ontwikkeling van tumoren en verstoring van natuurlijke regulatiemechanismen.

 

Professor David Wraith , die het onderzoek leidde, zei: "Inzicht in de moleculaire basis van antigeen-specifieke immunotherapie opent spannende nieuwe mogelijkheden om de selectiviteit van de aanpak te verbeteren, door het verstrekken van waardevolle markers waarmee we tot een doeltreffende behandeling komen. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de vele patiënten die lijden aan auto-immuunziekten die momenteel moeilijk te behandelen zijn. "

 

Deze benadering van de behandeling, die wereldwijd de levens van miljoenen mensen zou kunnen verbeteren , is momenteel in klinische ontwikkeling door middel van biotechnologiebedrijf Apitope , een spin-out van de Universiteit van Bristol.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers uitgevoerd in Bristol University'sSchool of Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde en de afdeling Informatica .

 

Bron: http://www.bris.ac.uk/news/2014/september/autoimmune-disease.html

 

Met dank aan Bianc voor de vertaling

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.