Ga naar inhoud

viamine D


maddizon

Recommended Posts

hallo allemaal

 

na bloedonderzoek blijk ik een vitame D tekort te hebben, mijn huisarts heeft me druppels voorgeschreven, maar nu

twee weken verder elk week 1 ml gehad, voel ik me niet goed, mijn klachten zijn alleen erger aan worden, nu heb ik

opgezocht dat mensen met sarco GEEN vit D mogen krijgen

 

ik spuit ook elke maand vit B12, weet iemand waarom vitamin D slecht voor ons is om dat in te nemen en heeft iemand hier ervaringen mee ?

 

 

vast bedankt

gr Maddy

Link to comment
Share on other sites

Vitamine D is niet altijd slecht, maar ligt aan meer dingen dan alleen aan de geprikte lage vit D3. Bij chronische sarcoïdose kun je de actieve vorm D1,25 gaan stapelen, daardoor kan je calcium omhoog gaan, en daar kun je weer allerlei rare klachten van krijgen. Bijv. nierstenen, verkalking van de buitenkant van de botten met tegelijkertijd ontkalking aan de binnenkant, en dat soort vervelende toestanden.

Als je vit D geprikt wordt, testen ze alleen de D3. Bij sarcoïdose moet altijd ook de calcium in je bloed getest worden. Als die goed is, mag je voorzichtig D tabletten van 10 microgram gaan slikken, en dan na 1 of 2 maanden weer de calcium laten prikken om te zien of die niet omhoog gaat.

Dit moet in de regel gedaan worden door je specialist (bijv longarts). Die van mij heeft het intussen afgestoten aan de huisarts, alleen is die laatste nog niet echt op de hoogte, dus gaat lekker.

Maar ik heb al een aantal keer gewoon vit. D mogen slikken, en geen gedoe met mijn calcium gehad gelukkig. Wordt bij mij extra goed in de gaten gehouden, omdat ik al nierstenen en genoemde problemen met mijn ribben heb.

Link to comment
Share on other sites

hoi hermione,

 

heb geprobeerd vandaag hele stuk van diesel (lid) te lezen over vitamine gebruik maar ik kom daar niet doorheen zoveel informatie

zal eerst maar weer gaan overleggen met N'gein hierover en stop nu met innemen..snap wel dat je calcium verhoogd met vit D

en met de MTX ben ik hier huiver van stom van mij om roekeloos die druppels te nemen niet slim, maar ik vergeet gewoon

heel veel wat wel en niet mag

 

mag ik jouw vragen wat voor problemen jij hebt met je ribben, want daar heb ik ook wat problemen

 

gr Maddy

Link to comment
Share on other sites

Een aantal ribben van mij zijn helemaal verkalkt aan de buitenkant, en poreus aan de binnenkant. Ik kreeg een keer te horen in een zkh waar ze me toendertijd niet konden diagnosticeren, dat ik 'oude mensen ribben' had. En bedankt hè.

Ik heb het gevoel, dat er één rib links en één rib rechts ook soms ontstoken zijn. Dan heb ik een paar weken echt extreem pijn daar, en kan ik die zere rib echt aanwijzen. Maar ja, die zijn nog nooit ontstoken geweest op het moment van een pet/CT scan, dus bestaan die ontstekingen niet voor mijn longarts... *rollende ogen*

Link to comment
Share on other sites

Ik slik elke dag vitamine D en calcium voor mijn osteoporose. Mijn bloed moet wordt wel regelmatig gecontroleerd. Mag gewoon van mijn longarts in nwg. Groetjes

Link to comment
Share on other sites

Ik slik sinds oktober 2015 ook vit.D omdat ik een tekort had was 36 en moet minimaal 50 zijn.

Mijn longarts heeft Devaron 400 ie voorgeschreven en na 4 weken laten prikken en daarna na 2 mnd en nu weer in april om te controleren of het calcium gehalte in mijn bloed niet omhoog schiet. Voorlopig is het nog goed en mijn vit. D zat de laatste keer weer op 56. Dat is nog laag maar gaat de goede kant op.

Link to comment
Share on other sites

haha vind je dat laag? Ik zat op een gegeven moment op 11, en mocht toen nog steeds niet slikken vanwege de nierstenen. Als ik op 50 zit, vind ik dat al erg hoor ;-)

Link to comment
Share on other sites

Dat was ook extreem hoor, en ik laat het nu zelf ook niet meer zo laag komen! Ik laat het nu regelmatig door de huisarts prikken, en bel dan de longarts op of ik weer mag gaan slikken. Het was dus vorig jaar met slikken heel netje gestegen, maar daarna weer gezakt naar iets in de 30, en ik slik het nu weer.

Link to comment
Share on other sites

Ik had begrepen dat de vit. D waarde tussen de 50 en de 250 moet zitten dus is jullie waarde dan ook erg laag.

​Ik heb al een keer gehad dat mijn calciumwaarde in mijn bloed te hoog was dus daarom is mijn longarts erg voorzichtig met de vit.D en laat hij dit regelmatig prikken.

Link to comment
Share on other sites

250 is wel erg hoog. Hoe kom je aan die waarde. Ik kom tot 100 tegen. Huisarts houdt 50 aan een het ziekenhuis 75 voor normaal. Dit klopt dus niet.

Bewerkt door Bernadette
Link to comment
Share on other sites

Ik dacht dat de longarts dit gezegd had maar misschien heb ik dit verkeerd gehoord.

Op internet staat inderdaad als bovengrens iets van 150 maar als nieuwe maatstaf voor de ondergrens 80 zag ik.

Want blijkbaar is er onderzocht dat 50 toch nog eigenlijk te laag is. De artsen zijn er dus nog niet uit wat precies een goede waarde is.

Link to comment
Share on other sites

ik heb het op papier staan de normale waarde moet liggen tussen de 50 en 113, dit volgens de lab waarde van ziekenhuis

Ga het ook eens navragen in N'gein hoe en wat, durf eigenlijk de vit D niet meer in te nemen begin weer beetje overeind te krabbelen,

als het daar aan ligt weet ik niet kan net toeval zijn natuurlijk.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb net de osteoporose verpleegkundige aan de telefoon gehad. Mijn calcium was 2.35, moet tussen 2.15 en 2.55 zitten. Mijn vit D was 65, moet tussen 50 en 350 zitten. Mijn actieve vit. D was 84, moet tussen 47 en 130 zitten. Alles was dus weer perfect.

Link to comment
Share on other sites

Fijn Bernadette, je waardes zijn allemaal prima!

 

Bij mij prikt de longarts alleen een soort vit.D de andere kan hij niet laten prikken zegt hij.

Calciumwaarde weet ik niet ga ik de volgende keer vragen.

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.