Ga naar inhoud

Voeding, slikklachten en sarcoïdose


key4music

Recommended Posts

Hoi lotgenoten,

 

Inmiddels ben ik erachter dat sarcoidose bij iedereen zich op een andere manier openbaart.een aantal klachten/symptomen komt veel voor. Wat ik echter mis zijn de ervaringen met sarcoidosepatienten en slikklachten en klachten rondom de slokdarm. Die heb ik dus. Alle andere symptomen (nog niet gelukkig)

Het voelt bij mij alsof mijn slokdarm een rietje is waar je een dikke gehaktbal doorheen slikt. Wat dus moeizaam gaat en waarbij er een gevoel blijft alsof het eten niet goed doorzakt. De hele dag maar door, zelfs bij het slikken van een heel klein snoepje, of slokje water.

Mijn vraag is dan ook: Heeft iemand ervaring met voeding? Welke voeding maakt je klachten (welke het dan ook zijn) erger. Wat kun je beter wel en niet eten/drinken?Ik woon in Best(bij Eindhoven).

Is er iemand die ervaring heeft met een arts/specialist of alternatieve arts bij mij uit de regio.

Mijn longspecialist beweert bij hoog en laag dat slikklachten niks met sarcoidose te maken hebben. En dat sarcoidose vanzelf overgaat.

Nou als ik zo het forum eens lees en de site bekijk schept dat weining vertrouwen voor de toekomst.Ik ben nog maar 46, heb 2 kids en een man, maar ook een eigen popmuziekschool waar ik heel actief in ben samen met mijn team van 9 docenten. Vermoeidheid speelt me nog geen parten, maar als ik het forum lees ben ik geloof ik de enige die niet moe is. Ook vreemd.

Wel is het super om met lotgenoten te communiceren.

Bedankt allemaal en iedereen toi,toi,toi:p

 

groetjes Judith

Link to comment
Share on other sites

Hoi Judith,

 

vergeet niet dat er heel veel mensen rond lopen, die wel genezen zijn van sarco. Op deze site lees je hun verhalen niet.

 

Ik heb sinds een maand maagbeschermers gekregen, naast mijn medicijnen en die helpen wel goed. Mijn misselijkheid is voor een deel verdwenen.

 

Ik ken geen alternatieve arts in jouw omgeving. Wel dus dr. Jonker van het MMC. Heb ik al vermeld in een andere bericht aan jou.

 

 

Groetjes, Bernadette

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Geniet ervan dat je niet vermoeid bent :) dus gewoon je ritme aanhouden zou ik doen.

 

Artsen etc uit jouw regio kan ik je niet mee helpen.

 

Een stom idee maar heb je weleens een algemene allergietest laten doen? Misschien ben je wel allergies voor iets ivm je slokdarm.

Link to comment
Share on other sites

Voeding

 

Hallo Judith,

 

Ik heb niet zozeer slikklachten, maar wel het gevoel “dat het eten niet zakt”.

Dit zit dan niet in de slokdarm maar in m’n maag. Na het eten van een simpele bruine boterham met kaas kan ik het gevoel hebben een veel te zwaar kerstdiner verorberd te hebben.

Het is alsof ik uren later nog precies kan aanwijzen waar die bruine boterham nog ligt…:crying:

Sinds ik ziek ben eet ik geen vlees meer, ik walg er van, terwijl ik voorheen echt wel een lekker lapje lustte. Gek he… :confused1:

Ook vermijd ik vet en koolhydraten, dat ligt ook veel te zwaar op de maag.

Ik eet veel groenten en fruit, en dan bij voorkeur wat vaker op de dag wat kleinere porties.

 

groetjes,

Annelies

Link to comment
Share on other sites

Voeding en sarcoidose

 

Hallo Judith,

 

Wat jij verteld herken ik maar al te goed. Bij mij is 4 jaar geleden sarcoidose vastgesteld. Naast symptomen van grieperig gevoel, pijn in de gewrichten had ik eveneens last van slikklachten, pijn achter het borstbeen, gevoel dat voeding vast bleef zitten in de slokdarm, last van de maag en altijd diarree. Na de gebruikelijke onderzoeken en adviezen van diverse specialisten ben ik uiteindelijk zelf gaan zoeken om het voor mij dragelijker te maken. En ik moet zeggen dat ik daar heel erg tevreden over ben. Sinds 3 maanden ben ik nog bewuster op mijn voeding gaan letten. Ik eet i.p.v. 3 maaltijden per dag, de 3 maaltijden, in kleinere porties, meer gespreider over de dag om zo te voorkomen dat je maag helemaal vol zit. Neem kleinere hapjes en kauw het voedsel heel goed. Voorkom om met een volle maag naar bed te gaan. Daarnaast drink regelmatig een glas water, waarvan ik denk dat het zo de slokdarm schoonspoeld. Let op (sterk)gekruid voedsel en probeer zo min mogelijk koffie te drinken.

 

Het is even wennen en je moet er in het begin jezelf heel erg aan herinneren.

Ik weet niet of dat in jouw geval de klacht rondom jouw slokdarm kan verlichten(wat ik wel verwacht), maar in mijn geval werkt het, en heb ik bijna geen last meer van dit symptoom van sarcoidose. De ziekte is hierdoor een heel stuk dragelijker geworden voor mij.

 

Ik ben 44 jaar en woon niet ver van jou vandaan, n.l. in Helmond.

 

Indien je nog informatie wenst, dan hoor ik het wel.

 

Sterkte met de strijd tegen deze ziekte.

 

Groetjes Eric

Link to comment
Share on other sites

Welkom

 

Hoi Judith,

 

Welkom op dit forum.

 

Sarcoidose kan uit zichzelf "verdwijnen", in een "rust" fase verkeren of in... noem maar op.

 

Je begrijpt het al. Sarco is er in elke vorm en gradatie. En het presenteert zich bij iedereen weer anders. Dat maakt het allemaal ook zo "lastig" te verwoorden en "begrepen"te voelen.:confused1:

 

Zelf geniet ik van de goede momenten, soms gooi ik alle principes en wat "niet goed":unsure: is voor de sarco overboord.(laat de medicatie even voor wat het is en neem dan ook wel een glas wijn of een biertje) Weet dat ik de momenten dan intens ervaar maar weet ook dat de uren, dagen erna weer moet bekopen en sarco laat voelen dat ze er nog steeds is.

 

Zijn keuzes die je maakt en soms moet maken:cool:

 

Eten en drinken, voor zover dat ik dat "normaal" kan, geeft weinig problemen. Maar gebruik wel maag en darm medicatie. Misschien daardoor weinig hinder. Soms speelt mijn gal wel op en slaap dan half liggend/zittend.

Bewerkt door Arie
Link to comment
Share on other sites

Die slikklachten zijn voor mij herkenbaar. Gek genoeg keek mijn longarts er helemaal niet gek van op. Volgens hem komt het doordat de lymfeklieren rond de luchtpijp en slokdarm dusdanig zijn opgezet dat de boel er gewoon wat moeilijker doorheen komt. Kleine hapjes en goed kauwen was het devies, verder is er niet zo heel veel aan te doen. Kleine troost: volgens hem is het vervelend, maar kan het op zich geen kwaad.

Link to comment
Share on other sites

ook ik herken de klachten en dan bedoel ik meer op het door slikken

er zit niets in de luchtpijp en toch als ik iets doorslik wat stevig is vlees of brood dan doet het soms gewoon zeer achter aan de tong net tegen de achterwand van de keel/huig er zit niet maar het is zo gevoelig

ook ik goochel een beetje met het eten

:blush:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hét 'Sarcïdose Kookboek' ...?

 

;)Hallo allemaal,

 

Ik vroeg me af, zijn jullie deze ook tegengekomen? http://sarcoidosis-cookbook.com

 

Ik heb de verleiding, na drie weken twijfelen, niet meer kunnen weerstaan. Ik heb hem gisteren gekocht. Ik had een week vrij normaal hard doorgewerkt. Vrijdagavond onze maandborrel met de medewerkers, geen avondeten, slechts 2 wijntjes op, om 21 u al naar huis. Vergeleken met vroeger is dat niets. Nu was ik zaterdag écht beroerd, met veel pijn in mijn heup en hele rechterbeen, mijn longen deden pijn. Heb zélfs niet kunnen sporten :sad:. Vandaag sleep ik me zeker weer naar yoga, m'n zuurverdiende evenwicht terugveroveren. Een ding is nu dan toch zeker, levensstijl aanpassen helpt wel degelijk.

En wat is uiteindelijk 15 euro, zelfs voor een piepkleine kans om gezond(er) te worden?

 

Ik ben er net in begonnen, de schrijfstijl stuit me nogal tegen de borst. Het is verder, blijkt nu, ook gebaseerd op het Aden protocol, die ik nog slechts vaag begrijp. Ze gaan uit van ca 20 regels, één belangrijke ervan is het minder zuur of meer basis maken van je lichaam via je dieet. Hier zijn meerdere diëten op gebaseerd, veelal tegen kanker, dus dat klinkt niet onlogisch.

 

Anyway, ik duik bijna het receptendeel in. Mijn weerstand is groot, want ik zit hier aan mijn dagelijkse heerlijke start vd dag, koffie verkeerd met een zoetje. Natuurlijk op alle fronten fout en ik wil na de wijn, het uitgaan, het 'gewoon' leven, ...dit niet ook opgeven...:unsure:

 

Dus, ik ben benieuwd, kent één van jullie dit kookboek, heeft iemand hier al ervaring mee? Gráág wissel ik ervaringen uit hierover!

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

Hoi Marcella,

 

ben benieuwd naar je kookboek. Of je er veel aan hebt, weet ik niet. Het komt altijd op een ding neer, en dat is gezond eten en leven. Doe je dat niet, dan gaat je lichaam protesteren.

 

Je schrijft dat je elke ochtend begint met koffie en een zoetje. Las op een van de forums dat een zoetje net heel ongezond is. Dit geldt voor alle light spullen. Als je er meer over wilt weten, hoor ik het wel. Maar waarom moet je in koffie verkeerd ook nog een zoetje hebben. Deze koffie is toch gemaakt met melk en dat is dan toch al zoet genoeg.

 

Groetjes, Bernadette

Link to comment
Share on other sites

Hoi Bernadette,

 

Als je nieuwsgierig bent naar het kookboek en je wilt het niet direct kopen, op de link die ik eerder postte staan de basisprincipes uitgelegd. Ik ben benieuwd wat je daarvan vindt.

 

Het probleem zit hem volgens sommigen nou juist in 'gewoon gezond eten'. Er zijn theoriën die ervan uitgaan dat 'gewoon gezond voedsel' met weinig suiker, veel groente, weinig vet, juist ook eten bevat dat nou juist ontstekingsbevorderend werkt, zoals alfafa, bonen, paddestoelen, bosbessen, tarwe. Deze veroorzaken direct of indirect een grotere gevoeligheid voor ontstekingen. Deze eet ik bijvoorbeeld heel veel als vegetariër... Zeer gezond voor iemand met een hartkwaal, maar als zij gelijk hebben, zéér ongezond voor iemand met sarcoïdose.

 

En waarom ik een zoetekauw ben... tsja, zodra ik dat weet, weer een probleem opgelost. Het zoetje is omdat sommige zoetstoffen minder schadelijk zijn dan suiker. Wellicht dat honing wel mag.

 

Iemand anders ervaring hiermee?

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

Voedselvoorkeuren

 

Hallo Marcella,

 

Weet je wat ik zo gek vind? Sinds ik Sarco heb zijn m’n voorkeuren zo veranderd.

Ik heb dit wel eens eerder gemeld hier op ’t forum, maar van niemand gehoord dat dit herkend werd. Kennelijk ben ik de enige die dit zo ervaart.

 

Bijvoorbeeld:

Voorheen was ik een echte vleeseter, een flinke biefstuk of schnitzel ging er altijd wel in. Sind ik ziek ben eet ik helemaal geen vlees meer, ik walg er van.

In de supermarkt loop ik met een grote boog om het vleesvak heen, alleen al de aanblik doet me kokhalzen. :sick:

 

Vroeger at ik maar weinig groenten en al helemaal geen rauwkost. Dat deed ik altijd af met flauwe opmerkingen als “ik ben toch geen konijn”.

Nu eet ik bijna alleen nog maar groenten en fruit en ik vind het nog lekker ook!

Vet en koolhydraten liggen steevast te zwaar op de maag, dus die vermijd ik zoveel mogelijk.

 

Heeft iemand een verklaring voor deze verandering in voorkeuren?

 

groetjes,

Annelies

Link to comment
Share on other sites

Hoi Annelies,

 

Ik had dat al gelezen van je, ja. Grappig, je zou zeggen: je luistert kennelijk goed naar je lichaam!

 

Ik kan het niet goed zeggen, ik eet al 10 jaar geen vlees en was altijd al een fervent konijn. Ik heb wel een hernieuwde lust voor hummus en pure chocolade. En de laatste maanden absolute weerstand tegen vis ... en drank met bijna allergische reactie nu. En ik vermoed dat m'n sarcoïdose weer écht actief is sinds juli, al is het al minstens 2,5 jaar te vinden in mijn beenmerg / heup, een tijd lang was het meer lokaal en nu inclusief longen en lymfen, dus misschien dat daardoor het lichaam sterker gaat reageren op ontstekingsbevorderaars zoals drank. Denk ik.

 

Hoe ben je omgegaan met je nieuwe dieet. Voel je je er beter door? En...wijn?

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

Konijnen-dieet

 

Hey Marcella,

 

Nee, ik kan natuurlijk niet zeggen dat ik me beter voel sind m’n konijnen-dieet, maar

dat is om de simpele reden dat ik er pas mee begonnen ben toen ik al ziek was.

 

Wijn laten staan is voor mij geen probleem, ik heb nooit alcohol genuttigd.

Het zou nu trouwens ook niet kunnen in combinatie met de medicijnen die ik gebruik.

 

groetjes,

Annelies

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Anti Inflammatory Diet

 

Ik heb een nieuwe site ontdekt mbt ontstekingsremmend eten, tip v/e sarc patient in amerika. Algemener en toegankelijker dan dat mij te heftige kookboek waar ik zo dwars van werd dat ik het nooit verder las.

 

http://www.inflammationfactor.com voor wie benieuwd is.

 

Heb het kookboek gekocht, komt over 4 dagen binnen. Als ik dit wel iets vind, laat ik het weten!

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

Hallo Marcella,

 

Het lukt mij tegenwoordig echt niet meer (gebrek aan concentratie) om grote

lappen tekst van het beeldscherm te lezen, en in het Engels al helemaal niet.:sad:

 

Ik wacht op jouw ervaringen, kun je hier misschien af en toe een lekker recept plaatsen? :p

 

groetjes,

Annelies

Link to comment
Share on other sites

Hey Annelies,

 

jazeker wil ik dat doen. Ik lees sowieso beter dan dat ik kook. ;)

 

Ik heb het idee dat deze variant wetenschappelijker, beter getest en algemener van aard ontstekingsremmend is. Dat is dan weer niet precies toegepast op sarco, waarvoor soja en alfafa of all things weer slecht voor lijkt te zijn, als je het aden protocol moet geloven.

 

Dus algemener, minder precies, maar sowieso gezond, lekkerder en ik hoop beter vol te houden en daardoor hopelijk ook inmmuunsysteem ondersteunend.

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ontstekingsremmend eten...helpt?

 

Hallo allemaal,

 

Ik heb de laatste 6 weken ongeveer onder meer ontstekingsremmend gegeten. Ik voel me beter dan 6 weken geleden (zonder medicijnen), minder moe, helderder in mijn hoofd, m'n gedachten buitelen midner over elkaar heen. Zelfs minder pijn in mijn heup denk ik, maar dat is pas een week. Dus dit wil ik graag met jullie delen :).

 

De info heb ik van verschillende sites en boeken, die dit soort diëten beschrijven. Ik heb moeite met het volgen van recepten, dus de kookboeken had ik uiteindelijk niets aan, anders dan dat ik de toegestane ingrediënten heb bekeken.

 

Ik heb de afgelopen 6 weken niet gewerkt, wel geregeld geleefd, ik sport bijna dagelijks mild, ik heb heel veel rust genomen, alsof ik ziekben :). Dus welk onderdeel v mijn nieuwe levenswijze echt het meeste helpt weet ik niet maar ik ben er sowieso van overtuigd dat dit dieet echt werkt. (Na jaren dagelijks diarree door prikkelbare darm, geen diarree meer! Dit moet het opnemen van voedingsstoffen vergemakkelijken en hopelijk m'n immuunsysteem ondersteunen).

 

Wat ik niet eet: tarwe, geraffineerde suikers, zoetjes, trans of geharde vetten (koekjes, chips), aardappelen, rijst, pasta, champignons, tomaten, aubergine (nachtschade familie), bonen. Wel veel groente, fruit, linzen, erwten, kruiden als chilli en kurkuma, biologisch, soms een glas rode wijn, veel kruidenthee. Ik zondig geregeld met pure chocolade en een of twee koffie verkeerd per dag. Met een beetje honing.

 

Letten jullie ook op deze manier op je eten? Wat werkt er bij jullie?

 

Groeten,

Marcella

Link to comment
Share on other sites

kook boek

 

hallo,

 

is het kookboek nu na een of twee nog steeds leuk? Ik ben supper benieuwd. Ik de webside doorgeschanned het taal beruikt is inderdaad veel ´ik ben geweldig` ( de auteur) en nauwelijks info.

Dat van die nachtschade familie is dus geen aardappel, geen paprika geen tomaten. ( romijnen dieet zie de andere forum discussie) voor de rest zie ik er nog geen lijn in, komt die wel uit het hele boek

 

groeten Erik

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een nieuwe site ontdekt mbt ontstekingsremmend eten, tip v/e sarc patient in amerika. Algemener en toegankelijker dan dat mij te heftige kookboek waar ik zo dwars van werd dat ik het nooit verder las.

 

http://www.inflammationfactor.com voor wie benieuwd is.

 

Heb het kookboek gekocht, komt over 4 dagen binnen. Als ik dit wel iets vind, laat ik het weten!

 

Groeten,

Marcella

 

 

Is ook hier te lezen.

Link to comment
Share on other sites

Ontstekingsremmend eten...

 

Ik vermoed dat tarwe de grootste boosdoener was, de rest heb ik wel vaker een tijd niet gegeten, echter tarwe, dat is compleet nieuw. En het went echt, zo eten ;)

Bewerkt door Petrarca
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ppff....als ik naar mij eetlust kijk, dan verbaast het me hoe anders het is voor iedereen.

Sinds vorig jaar toen bij mij het sarco "aanval" is gestart ben ik een patatje oorlog liefhebber geworden. Mij drang voor patat is immens groot geworden en eigenlijk onbegrijpelijk (voor mij). Hoewel ik dit eet verlies ik toch nog steeds gewicht...ook weer raar.

Ik ben daarnaast ook een zoete kauw. Koekjes en reepjes eet ik, maar toch op een gebalanceerd manier (gevoelsmatig dan, op het moment dat mijn lichaam schreeuwt zoetigheid dan krijgt het ook :blush: ).

Toch besef ik dat dit niet de manier is en vraag me af of ik goed bezig ben, want ik reageer op mijn lichaam prikkelingen welk mij toe leidt naar vet en suikers.

What to do now? :sad:

Link to comment
Share on other sites

Hoi tremorman,

 

wat het beste is voor ons, weet eigenlijk niemand. Vraag je het een diëtiste, dan zal die vertellen dat je heel goed bezig bent met al je zoete en zoute dingen. Van haar zal je er alles aan moeten doen om niet te snel en teveel af te vallen als je al niet te zwaar bent.

 

Vraag je het een alternatieve dan zal die zich kapot schrikken. Alles wat je eet, is volgens hen ongezond. Zou je helemaal zuiver, biologisch en ecologisch moeten eten. Met andere woorden alle dingen laten staan, die je nu eet.

 

Houd er wel goed rekening mee dat zoete dingen er ook voor kunnen zorgen dat je extra moe wordt.

 

Volgens mij is er maar een advies wat aan jou gegeven wordt. Luister naar je lichaam.Die geeft ook op het gebied van eten wel aan, of je goed bezig bent. Kun je echt niet tegen vet en suiker, krijg je het snel zuur of word je misselijk.

 

Groetjes, Bernadette

Link to comment
Share on other sites

Ja Bianc ik heb een hoge prednisolon dosis...is dat soms de reden dat ik vrij veel eet ook...ehm

 

Overigens ik word niet misselijk van eten, maar soms krijg ik wel een soort zweverige duizelige gevoel na wat te hebben gegeten....maar dat komt ook soms uit het niets bij mij.

 

IK HAAT SLAPEN (ik weet een andere topic maar het is echt vervelend om te slapen en wakker te worden terwijl je niet voldoende heb geslapen)...maar ik ga het weer eens proberen.....:cursing:

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.