Ga naar inhoud

AWARD voor Prof. dr. Marjolein Drent


Arie

Recommended Posts

Prof. dr. Marjolein Drent, longarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, heeft de World Sarcoidosis Person of the Year Award gekregen.

 

Zij ontving de prestigieuze prijs op de jaarlijkse bijeenkomst van het Irish Sarcoidosis Support Network (isarc) in Tullamore, Ierland. Prof. Drent is onderscheiden voor haar jarenlange wetenschappelijk onderzoek en begeleiding van sarcoïdosepatiënten en hun familie.

 

Sarcoïdose is een vrij onbekende, veelal chronische ziekte. Het is een aandoening van het afweersysteem waarbij witte bloedcellen zich ophopen en ontstekingen veroorzaken. Patiënten met sarcoïdose kunnen zich met allerlei klachten presenteren afhankelijk onder meer van de aangetaste orgaansystemen.

 

 

Moeheid

Bij de meerderheid van de patiënten zijn de longen betrokken bij het ziekteproces, maar tegelijkertijd kunnen oogproblemen, huidafwijkingen, gewrichtsklachten, hartklachten en soms ook neurologische verschijnselen optreden. Dit leidt tot klachten als kortademigheid, huidproblemen, pijnlijke gewrichten en gezichtsverlies. Moeheid is echter het grootste probleem. Deze ziekte heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven en kan grote sociale gevolgen hebben voor de betrokkenen.

 

 

Ild care

Om deze ziekte zo zorgvuldig mogelijk te behandelen, richtte Marjolein Drent in 2000 in Maastricht het ild care team op. Dit team verzorgt second-opinions voor patiënten in heel Nederland en daarbuiten en verricht wetenschappelijk onderzoek. In 2006 richtte ze de ild care foundation op; deze stichting zet zich in om sarcoïdose en andere veelal onbekende longziekten bij een groot publiek onder de aandacht te brengen (www.ildcare.eu).

 

Sinds begin 2012 werkt Marjolein Drent in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede waar ze als adviseur, consulent en coach fungeert voor collega longartsen uit heel Nederland. Ze werkt samen met een Edes ild care team en een extern team van internationale specialisten. Daarnaast begeleidt ze promovendi aan de Faculty of Health Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.

 

 

 

 

 

215887_426544074079178_94772130_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.