Ga naar inhoud

Noordelijk centrum voor Interstitiële Longziekten in Martini Ziekenhuis


Arie

Recommended Posts

logo.gif

 

 

 

Noordelijk centrum voor Interstitiële Longziekten in Martini Ziekenhuis

 

30-05-2013

De afdeling Longziekten van het Martini Ziekenhuis en het Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein hebben deze week de intentie uitgesproken om een samenwerking aan te gaan. De samenwerking houdt in dat het Martini Ziekenhuis als satelliet van het centrum in het St. Antonius fungeert voor het Noorden van Nederland. Door de samenwerking met het Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis kunnen patiënten met zeldzame longziekten nu ook in het Noorden terecht.

 

Het Expertisecentrum van het St. Antonius is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van zeldzame longaandoeningen, zoals sarcoïdose en longfibrose. Het centrum doet ook wetenschappelijk onderzoek en verzorgt opleidingen en onderwijs. Het Martini Ziekenhuis zal ook daar aan bijdragen. Henk Kramer en John van Putten, longartsen in het Martini Ziekenhuis: ”Wij bespreken via videoconference met de longartsen van het St. Antonius Ziekenhuis de diagnose en behandeling van deze groep patiënten. Zo kunnen de patiënten nu dichtbij huis profiteren van de specifieke kennis van het verder weg gelegen centrum van het St. Antonius.”

Jan Grutters, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis en hoogleraar Interstitiële Longziekten in het UMC Utrecht: ”Dit is een belangrijke stap op weg naar een landelijk ILD Netwerk, waarin zorg, opleiding en research voor deze zeldzame ziekten beter kan worden gecoördineerd.”

 

Zeldzame ziekten

De term ILD is een verzamelnaam voor aandoeningen die met het ‘interstitium’ te maken hebben, de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Niet alleen de de tussenruimte kan aangetast zijn; ook de longblaasjes, de bloedvaten, de luchtwegen en het longvlies kunnen betrokken zijn bij het ziekteproces. Deze aandoeningen, waaronder sarcoïdose en longfibrose, komen niet vaak voor. Zo krijgen ongeveer 2.000 mensen per jaar de diagnose sarcoïdose te horen en wordt bij 1.000 mensen per jaar longfibrose ontdekt.

Bewerkt door Arie
Link to comment
Share on other sites

Wat een goede ontwikkeling. Hoop dat het ziekenhuis hier ook een keer zo gaat samenwerken met Nieuwegein

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.