Ga naar inhoud

Mycobacteria en Sarcoïdose


Joachim

Recommended Posts

  • Administrators

Het raadsel van de link tussen mycobacterium en sarcoïdose heeft clinici en onderzoekers gefascineerd door de jaren heen. De vorming van granulomen is een belangrijk afweermechanisme tegen vele infectieuze agentia zoals mycobacteriën. Bovendien zijn multisysteem granulomateuze ontstekingen het kenmerk van sarcoïdose.

 

De oorzaak van deze wijdverspreide granulomen is nog onbekend, maar mycobacteria worden algemeen verondersteld de belangrijkste schuldige te zijn voor deze granulomen.

 

In het midden van de 20e eeuw, isoleerde Scadding tuberkelbacteriën in sommige van zijn sarcoïdose patiënten. Studies uit die tijd toonde de aanwezigheid van een hoge frequentie van tuberculose in sarcoïdose patiënten aan, hoewel de conclusies later werden tegengesproken.

 

Veel gevallen van de ziekte van Boeck (sarcoïdose) werden gemeld na BCG-vaccinaties.

 

De epidemiologische associatie tussen sarcoïdose en tuberculose werd ook opgenomen in de literatuur rond die tijd, met name door G.Z. Brett en Victor Parson. Omgekeerd, een aantal andere onderzoekers later, merkte talrijke verschillen op in socio-demografische profielen van de twee aandoeningen.

 

Meer recent, in ons DNA tijdperk, zijn pogingen gericht op het begrijpen van immunologische en genetische coaptatie van deze twee aandoeningen. De komst van de moleculaire biologie blies nieuw leven in de zoektocht naar mycobacteriële DNA in sarcoïdose patiënten.

 

Gupta en collegas stelden gepubliceerd bewijsmateriaal samen voor de aanwezigheid van mycobacteriële DNA in sarcoïdosepatiënten, door verschillende nucleïnezuur amplificatie testen (NZAT) in hun meta-analyse aan te tonen. Maar veel van die studies zijn bekritiseerd vanwege hun kleine aantal steekproeven en de hoge incidentie van vals-positieve PCR.

De auteurs concluderen dat, ondanks enkele gemelde vertekeningen van de individuele studies, het saldo van bewijsmateriaal uit gepoolde analyse gunstige associatie tussen mycobacteriën en sarcoïdose aantoont.

 

Het gebruik van meer gevoelige technieken combineert real-time PCR en enzym-gekoppelde immunospot assay (ELIPSOT), Allen et al. toonde mycobacteriële virulentie factor superoxidedismutase A (soda) in sarcoïdose patiënten aan.

 

De sequentiebepaling toonde de meeste van hen als MTB SodA; slechts twee waren genetisch afwijkend van MTB SodA.

 

Ook Song en anderen vonden aanwezigheid van een andere mycobacteriële virulentiefactor MTB catalase-peroxidase antigen (mKatG) en MTB 16srRNA in 40% van de patiënten met sarcoïdose door in situ hybridisatie. Deze gegevens suggereren de aanwezigheid van mycobacteriële eiwitten bij voorkeur in sarcoïdose patiënten. Het is echter belangrijk te benadrukken dat een loutere aanwezigheid van mycobacteriële DNA een oorzaak en gevolg relatie niet bevestigen.

 

Bovendien, het bewijs van mycobacteriële antigenen en karakteristieke immuunreacties tonen verder de associatie tussen de twee entiteiten aan.

 

Seibert, zo vroeg als in 1946, merkte verhoogde γ-globuline op met een opvallend vergelijkbaare piek in de tuberculose en sarcoïdose patiënten.

 

Historisch gezien was een vertraagde overgevoelige immuunreactie op Kveim-Siltzbach reagens, een kenmerk in de diagnose van sarcoïdose. Moller geëxtraheerd mKatG als een van de antigenen van Kveim reagens, met een beperkte proteoom benadering en vond een soortgelijke IgG respons in meer dan de helft van zijn sarcoïdose patiënten naar mKatG recombinant DNA.

 

Sarcoïdose patiënten bevatten ook hoge antimycobacteriële ‘heat shock’ eiwit antilichamen (hsp70). Vervolgens toonden Oswald-Richter en collega's een CD4 + T-cel immuunrespons aan op verschillende mycobacteriële antigenen zoals KATG, Early Secreted Antigenic Target 6 (ESAT 6), SodA en HSP in bronchoalveolaire lavage verkregen van pulmonale sarcoïdose patiënten vergeleken met PPD - en NTM-control.

 

Dezelfde auteur toonde later CD + T-celreactie in sarcoïdose aan toen antigenen KATG en ESAT6 werden gepresenteerd door antigeenpresenterende cellen die DRB1 * 1101, een sarcoidosis gevoelig MHC klasse II allel.

 

Deze studies hebben de interactie gekoppeld tussen mycobacteriële antigenen en genetische gevoeligheid in sarcoïdose patiënten. In de afgelopen tien jaar hebben andere studies ook aangetoond veel mycobacteriële antigenen de Th1-cel respons en cytokine productie in sarcoïdose patiënten te induceren.

 

Deze variëteit van immunologische reacties tegen mycobacteriële antigenen suggereert waarschijnlijk eerdere blootstelling van de antigenen in kwetsbare personen die kan leiden tot de ontwikkeling en uitbreiding van het ziekteproces bij sarcoïdose. Hoewel de bovenstaande bewijzen intrigerend zijn, blijft de vraag over de precieze rol van mycobacteriën als een etiologische agens van sarcoïdose.

 

Dit dilemma wordt verder versterkt, gegeven het onvermogen mycobacteriële DNA of antigenen in veel weefsels van sarcoïdose patienten te vinden.

 

De anomalie is dat er geen klinische of microbiologisch bewijs van mycobacteriële infectie werd gevonden bij de patiënten en sceptici terecht afvragen, waarom sarcoïdose patiënten geen flare-up van mycobacteriële infecties hebben na immunosuppressieve behandeling.

 

Dit is van groot belang, met name in ontwikkelingslanden, waar tuberculose endemisch is. De rol van het serum amyloid A in mechanisme van sarcoïdose is ook opmerkelijk. Bovendien, associatie van HLA klasse I en II allelen bij sarcoïdose en tuberculose bevolking is vaak inconsistent.

 

Bovendien, andere infectieuze agentia zoals Propionibacterium en vele infectieuze mogelijke etiologieën zoals organische of anorganische stoffen zijn voorgesteld, verwant aan andere granulomateuze ziekten zoals chronische beryllium ziekte.

 

Van bijzonder belang is een hogere incidentie van sarcoïd-achtige granulomateuze longziekte bij de brandweerlieden in New York die hielpen bij bij de ramp met het World Trade Center.

 

We kunnen onszelf verzoenen met het feit dat deze studies over mycobacteriën niet de uitsluitende etiologie van sarcoïdose zijn. Het onderzoek toont een overtuigend bewijs van vermoeden dat mycobacteriële antigenen een belangrijke rol spelen in de pathogenese van sarcoïdose, althans in een subgroep van patiënten.

 

De samenhang van de niet-tuberculeuze mycobacteriën en sarcoïdose is minder goed gekarakteriseerd, maar steroïde responsieve sarcoïd-achtige granulomen is beschreven na een Mycobacterium avium-intracellulaire complex (MAC) infectie.

 

Aangezien mycobacteriële antigen gemeenschappelijk verwekkers zijn, is het waarschijnlijk hetzelfde antigeen dat een afwijkende immuunreactie in een genetisch ander host die uitmondt in sarcoidosis induceert.

 

De vraag die rijst natuurlijk is ,,Wat zijn de klinische implicaties van deze bevindingen"? Wordt de term "Tuberculeuze Sarcoïdose", oorspronkelijk bedacht door Scadding, een definitieve klinische entiteit? Er zijn anekdotische rapporten van behandeling van patiënten met anti-tuberculose geneesmiddelen en steroïden bij patiënten met MTB waar ook sarcoïdose vermoed werd.

In dit opzicht zijn veel berichten van sarcoïde-achtige granulomateuze laesies na behandeling met TNF-α provocerend.

Enkele patiënten vertoonden herstel met anti-tuberculose geneesmiddelen ondanks een negatieve TB huidtest, die kan worden toegeschreven aan de immunosuppressie

 

Recenter heeft Drake en collegaa gegevens gepubliceerd uit fase 1b ​​van de CLEAR test welke uitstekende klinische respons geeft bij patiënten met pulmonale sarcoïdose en huidsarcoïdose, na behandeling met een breedspectrum anti-mycobacteriële therapie.

 

Hoewel de eerste resultaten fascinerend zijn, roepen die studies ook veel vragen op. Tevens dient de methode, de behandelingsduur, bijwerkingen van medicijnen en patiëntenpopulatie moeten worden bekeken.

 

De auteur herkent ESAT-6 antigeen als focus op de behandelingsrespons, de belangrijkste virulente factor MTB maar blijkt in sommige soorten ook NTM. Zoals gemeld op de National Institute of Health (NIH) website, werd het verkennende proces van de werkzaamheid van antitubercular therapie voor het beheer van sarcoïdose uitgevoerd in India, maar het resultaat is nog niet geplaatst.

 

De CLEAR trial is nu in fase 2. Wij zullen met spanning wachten op de resultaten van deze studies. Het wetenschappelijk bewijs waaruit de samenhang blijkt van Mycobacterium en sarcoïdose is intrigerend, ondanks enkele onduidelijkheden.

 

De uitdaging is om deze bewijzen aan te tonen. Naast het vinden van het organisme via kweek of DNA om Kochs postulaat te vervullen, is de respons op behandeling het dichtstbijzijnde dat wij op dit moment kunnen realiseren om bewijs aan te tonen dat een organisme de oorzaak is van Sarcoïdose.

 

Tot wij slagen in die queeste zal het definitieve antwoord ons altijd schuldig blijven.

 

Bron:

http://www.lungindia.com/article.asp...=Bandyopadhyay

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.