Ga naar inhoud

Hyperventileren bij sarco?


laurens

Recommended Posts

Het was een tijdje rustig bij mij,

maar sinds een paar maand weer kort ademig.

 

Ben ook weer bij de longarts geweest de uitslag krijg ik het einde van de maand.

 

Mijn vraag,kan je ook/zijn er ook mensen die last hebben van hyperventilatie?

door de ademhalling?

 

Had het deze week voor het eerst op het werk.

Ik dacht dat ik dood ging....

 

Meteen naar het ziekenhuis,daar hebben ze hartslagen gemeten tot 150,

terwijl ik op bed lag.

 

Maar goed kan dit daarbij horen en zijn er mensen die dit ook hebben gehad?

 

groet

Laurens

Link to comment
Share on other sites

Hallo Laurens,

 

Wat zul jij geschrokken zijn!

Kan heel beangstigend zijn he, als je zo benauwd wordt. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

 

Ik heb er nog nooit van gehoord in verband met de Sarco.

 

groetjes,

Annelies

Link to comment
Share on other sites

Laurens,

 

is dat even schrikken! Mooi dat het weer tot rust is.

 

Een paar weken geleden ging bij mij ook alles op hol. Ik had een rust hartslag van 160 op een gegeven moment. (zie ook mijn Marshal protocol thread). Ik heb het geweten aan het marshal protocol en de ( bij) werkingen ervan. Het is vanzelf weer tot rust gekomen en na een paar uur was alles al weer een stuk beter. Echt hyperventileren heb ik als kind gehad. Dan gaat je ademhaling op hol, waardoor je weinig CO2 in je bloed hebt, je lichaam regelt dan je ademhaling naar beneden waardoor je dan een zuurstof tekort krijgt in je bloed; de oplossing is in een plastik zakje ademhalen, je CO2 in je bloed gaat weer omhoog, dus je ademhaling gaat weer omhoog dus probleem opgelost. Ik ben daar toen heel lang geleden van flauw gevallen. Ik wist dat toen niet van dat plastic zakje. (in de trein terug van een vakantie dus de familie had het slecht, ik wist van niets) Nu met sarcoidose heb ik daar niet weer last van. Wel heb ik een MRI van mijn hart gehad en krijg daar woensdag de uitslag van. De cardioloog vond na de hart echo dat er toch mischien wat zat. Dit kan wel met sarcoidose te maken hebben. Je hart is gewoon een spier en sarcoidose doet lelijke dingen met spieren.

 

sterkte ermee, een klein beetje whisky brengt je spieren ook tot rust. veel whisky helpt niet meer, maar een half borrelglaasje werkt goed als er een spier in de stress of de kramp schiet.

 

groeten Erik (Roelof)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hyperventileren heb ik een paar jaar last van, maar niet in de mate genoemd. Hartslag was wat hoger maar niet in 140-160 regionen.

Hierdoor was ik onder therapeutische behandeling terwijl de sarco nog niet vastgesteld was en ook die ene klaplong...

Ademhaling is tot nu toe niets beter geworden maar nu weet ik waar het aan ligt. Zuurstof saturatie was bij mij laag. Huisarts had nooit naar gekeken in al die jaren...

 

Julian

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ik heb problemen gehad met hyperventilatie in verband met mijn sarcoidose ik had vergrote klieren en activiteit in mijn longen waardoor ik moeilijk adem kon halen. daardoor kreeg ik problemen met mijn ademhalingsritme, wat weer leidt tot hyperventilatie. ik ben met de ambulance naar 't ziekenhuis gebracht omdat ik flauw was gevallen en pijn op mn borst had. ook had ik last van zwarte vlekken voor mijn ogen en mn arm viel in slaap.

al deze klachten kwamen door de hyperventilatie. ik heb ademhalingsoefeningen gekregen, die hielpen goed. ook heb ik sinds kort een luchtweg verwijderer en steroiden puf voor mn longen. waardoor ik weer meer lucht krijg.

 

een oefening die ik ben blijven gebruiken, ook als ik nu nog hyperventilatie voel opkomen is deze: handen op je buik en buikademhaling doen. bij hyperventilatie adem je te snel en te veel in en adem je niet goed uit. door je handen op je buik te leggen voel je precies hoeveel je in- en uitademt wat helpt om je ritme weer normaal te krijgen. je wordt je namelijk bewust van de te diepe inademing die je doet.

(normaal gesproken is buikademhaling niet aan te raden maar als tool om m'n ritme te normaliseren werkt het voor mij).

 

het is volgens mij normaal dat het voorkomt bij sarcoidose, het komt statistisch gezien meer voor bij mensen met verminderde longfunctie dan bij mensen met een gezonde longfunctie. (ik ben natuurlijk wel een leek hierin).

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

 

waar haal je vandaan dat normaal een buikademhaling niet aan te raden is. Een verhoogde ademhaling is net heel slecht. Buikademhaling is alleen maar goed. Bij mensen die problemen hebben met de longen zie je net een verkeerde ademhaling, dus geen buikademhaling. Vaak zie je als ze een betere lagere ademhaling hebben geleerd bij de logopediste, het hyperventileren weg is. Ook is zingen heel goed voor dit probleem.

 

Groetjes, Bernadette

Link to comment
Share on other sites

 

handen op je buik en buikademhaling doen. bij hyperventilatie adem je te snel en te veel in en adem je niet goed uit. door je handen op je buik te leggen voel je precies hoeveel je in- en uitademt wat helpt om je ritme weer normaal te krijgen. je wordt je namelijk bewust van de te diepe inademing die je doet.

(normaal gesproken is buikademhaling niet aan te raden maar als tool om m'n ritme te normaliseren werkt het voor mij).

 

.

 

RST ???

 

Ik denk dat je hier een aantal dingen door elkaar haalt..

 

Middenrif, ribben en buik zijn belangrijk voor een goede ademhalingstechniek.

 

"Buikademhaling" is per definitie niet slecht.

 

Groet,

 

Arie

Link to comment
Share on other sites

ik zeg niet dat buikademhaling per definitie slecht is, in tegendeel. het is heel belangrijk. ik geef juist aan dat het een tool is om je hyperventilatie te reguleren.

wat mijn arts mij verteld heeft en wat je naar mijn weten ook in alle medische naslagwerken te vinden is, is dat buikademhaling in ontspanning normaal is, bij matige tot zware inspanning komt daar ook borstademhaling bij. een combinatie dus. die levert het grootste longvolume op wat bij sporten nodig is.

wat ik aangeef, met: "normaal is buikademhaling niet aan te raden". is dat je niet altijd alleen maar buikademhaling moet gebruiken.

 

omdat ik dus als tip geef, buikademhaling, geef ik er dus bij aan dat je niet zomaar hup ok, 100% buikademhaling moet gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Hoi RST,

 

als jij bij zware inspanning een buikademhaling hebt, is dat perfect. Alleen zie je vaak dat op zo'n momenten het mensen niet meer kunnen. Bij veel mensen is, ook in rust, een buikademhaling niet meer mogelijk. Ze hebben dan ook meer kans op hyperventileren. Ik kan alleen maar gebruik maken van een buikademhaling. Tijdens een jaar revalidatie hebben ze net heel veel moeite gedaan om mij op drie plaatsen te laten ademen. Is gelukt, maar een hoge ademhaling zit er nog vaak niet in.

 

100% buikademhaling is gewoon perfect. Dus als iemand dat doet, er niets aan veranderen. Kan gewoon niet beter.

 

Groetjes, Bernadette

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hyperventilatie/kortademig

 

Hoi Laurens,

 

Ik herken mijzelf in jouw verhaal. Ik ben sinds januari gestopt met prednison, het ging erg goed met mij. Maar sinds drie weken heb ik veel last van kortademig zijn. Het komt met vlagen wat mij angstig maakt. Ik heb voornamelijk last van mijn gewrichten en de sarcoidose zit in mijn klieren. Mijn longen waren "schoon"op de petscan. Vandaar dat ik eerst twijfelde of het te maken heeft met sarcoidose. Ik hoop nu dat het weer verdwijnt...anders is het misschien toch wijs om naar de longarst te gaan.

Hoop dat het bij jou nu beter gaat.

Groetjes Marloes

Link to comment
Share on other sites

hoi

 

Ik heb soms ook last van kortademig zijn. Ik denk zeker dat het komt door de ziekte. Daarbij heb ik ook vaak last van krampen in de longen.

Helaas heb ik gemerkt dat dat een verschijnsel is dat niet vaak voorkomt.

Soms lig ik vaak op bed en merk ik dat mijn hart als een gek te keer gaat.

Ik heb wel ergens gelezen dat het een verschijnsel is dat je last kan krijgen van hyperventilatie. Dus normaal maar wel lastig.. inderdaad gewoon rustig blijven en hopen door oefeningen dat het na een tijdje weer rustiger wordt.

Vaak komt het gewoon zomaar opzetten.

(ik zelf begin binnen kort ook bij een fysio met oefeningen, hopelijk werkt het)

 

Margo

Link to comment
Share on other sites

Maak een account aan of login om te reageren

Je moet forum lid zijn om te kunnen reageren

Maak een account aan

Maak een account aan voor het forum. Het is niet moeilijk!

Registreer een nieuw account

Log in

Als u al een account heeft? log hier in

Log nu in
×
×
  • Maak Nieuw...

Belangrijke Informatie

Wij willen cookies op uw apparaat plaatsen, welke ervoor zorgen dat dit forum beter functioneert. U kunt uw cookie instellingen aanpassen, anders gaan wij ervan uit dat u ermee instemt om door te gaan.